Tina Apelgren

Utställningar och uppdrag
Tina Apelgren är ett välkänt namn i en lång rad utställningssammanhang både i Sverige och utomlands.

Urval jurybedömda utställningar
• Vintersalong, Galleri Edward, Trelleborg
• Vårsalong, Galleri Edward, Trelleborg
• Axel Ebbe konsthall, Trelleborg
• Garvaregården, Trelleborg
 
Stipendium
• Gränsgångs stipendium
 
Offentlig utsmyckning
• ”In Love”, skulptur Falsterbo konsthall
• ”Sound of Silence” - skulptur Uppåkra Arkeologiska Center

Som person är Tina Apelgren älskvärd, humoristisk och tillbakadragen. Det sistnämnda ett drag som får sin motsats i hennes konst där hon är synnerligen stark i sina budskap och i sitt uttryck. Hon utmanar betraktaren, kräver av dig att tänka och reflektera. Hennes engagemang för miljön liksom för alla människors lika värde och rätt utgör en central plattform för hennes måleri idag. Orättvisa, stress och välfärdsmänniskans självpåtagna måsten kan också prägla det hon åskådliggör i sina bilder.

TA är en mångfassetterad konstnär, hennes uttryck har varierat över tid liksom de material hon använt i sina verk: akrylfärg på duk, pannå, plåt, plexi, kartong och textil. Spackel och lim förekommer i hennes arbeten, liksom kol, vinäger, blyerts och tusch. Även neonfärg, takfärg, strandfynd, dockor, tråd, plast och papper. Hennes måleri kan ta sig både abstrakta och figurativa uttryck, men också handla om foto, objekt och skulptur.

Så här säger hon själv om sitt konstnärskap:

- Min egentliga födelse som konstnär inträffade när jag fick Bertil Sjöberg (välmeriterad konstprofessor) som mentor. Han öppnade mina ögon inåt, fick mig att upptäcka helt andra uttryckssätt än de tämligen figurativa och återhållsamma jag vågar mig på dittills. Jag mäter mitt konstnärskap i tiden före och efter mötet med Bertil, och jag är djupt tacksam att jag fick ha honom som mentor fortsatt under hela hans liv. I någon mening är mitt måleri och konstnärskap numera alltid en hyllning till honom.

 

Några exempel ur Tinas produktion:
Kända konstnärer Skåne konstutställning galleri K18 Konstrundan Skåne påsken 2019