Marina Preobrazhenskaya

Utställningar
Livets museum Lund
- Dokumentär om forskningen kring hörselhjälpmedel
Bunkeflostrands bibliotek
- Fyra utställningar, tema ”Malmö och omgivningen”
Söstrene Grene Triangeln
- Inspirationsutställning i Akvarell
Maria Thorlunds Galleri Lund
- En rad olika samlingsutställningar
Galleri Engelson Malmö
- ”Konst i Advent”
• Romele Konsthall
- Jurybedömd utställning Höstsalong 2017
- Vårsalong 2018

Marina Preobrazhenskaya växte upp i Ryssland och kom till Sverige första gången som utbytesstudent för språk- och konststudier. Efter det åter till hemlandet för en mastersexamen i journalistik på universitetet i Moskva. Marinas konstnärsbana tog ordentlig fart efter en utställning i Karlskrona inspirerad av den litauiska akvarellisten Irina Novocrescionova.

"Hennes konst", säger Marina, "träffade något djupt i min själ och förändrade fullständigt min syn på samtida akvarellmålning". Det mötet kom att utgöra startpunkten för Marinas karriär som konstnär, och idag återfinns hennes verk på många håll såväl i Sverige som internationellt; Ryssland, USA, Frankrike, Österrike m fl länder.

 
Så här säger Marina själv om sitt konstnärskap:
- Akvarell är min favoritteknik, men jag jobbar även med pastellkritor, digital illustration och grafisk design. Att akvarell har en särskilt plats i mitt hjärta beror på att det är så oförutsägbart och oförlåtande. Pigmenten i den uppför sig olika från tid till annan och lever sina egna liv, vilket gör varje verk är absolut unikt. Omöjligt att upprepa eller kopiera ens om man försöker. Oförlåtande i den meningen att ett misstag eller fel bara kan integreras i målningen eller stå ut och tala för sig själv. Jag tycker om utmaningen att tämja vattenfärgen, och min passion är att avbilda miljön runt oss som en extra reflekterande dimension. Det nordiska ljuset och speglingar i vatten återkommer ofta som tema i mina verk, Jag ser på det skandinaviska landskapet med mina ryska ögon och upplever det fortfarande som exotiskt. Det kan förklara att en del kan uppleva en mytisk touch i mina tavlor. Och det är nog det jag själv skulle säga är mitt signum som konstnär. 
 
Exempel på verk av Marina
Kända konstnärer Skåne konstutställning galleri K18 Konstrundan Skåne påsken 2019