Eva Maria Ovin

I Eva Maria Ovins digra CV hittar vi hennes namn i utställningar på videofestivaler i London, Paris, Berlin och Stockholm samt en utställning på Common Ground Gallery i Windsor Ontario i Kanada.

Eva Maria Ovin är en konstnär med ett brett spektra i sina uttrycksformer; måleri, videokonst, performance och installationer. Hon bor i Falsterbo och har sin ateljé på Lorensdal, utbildade sig i New York och hennes mentor var under många år professor Bertil J Sjöberg, Köpenhamns Konstakademi. Privat är Eva Maria en familjekär naturälskare som gärna kopplar av och hittar inspiration i mötet med människorna och naturen. Gärna på golfbanan.

Eva Marias konst karaktäriseras av starka former och uttryck, men också en skenbar enkelhet, ofta en geometrisk form, som låter betraktaren reflektera över tid och rum. Pelaren som strävar uppåt, och som med sin slanka silhuett sträcker sig mot himlen. På avstånd ett utropstecken i en färg som ju närmare man kommer den växer ut till en myllrande labyrint. Eller fyrkanten, symmetrisk på egen hand, men som i kombination med andra former bildar nya och högst oväntade konstellationer.

Om Eva Maria Ovin brukar sägas att hon ”skapar tidlös konst för vår tid som talar ett tydligt språk. Både som enskilda verk och i grupp. En enkelhet som lämnar mycket att utforska.”

Om man frågar henne själv om hur hon ser på sin konst och sitt uttryck blir svaret:

- Jag ser min konst som skulptur och måleri på samma gång. Verken kommer fram genom att jag lägger på lager efter lager med färg, tar bort delar och lägger till igen. Jag arbetar med akrylfärger, just nu blir det gärna metallfärger. De är väldigt spännande!

 

Några exempel ur Eva Marias Ovins produktion
Kända konstnärer Skåne konstutställning galleri K18 Konstrundan Skåne påsken 2019