Anders Rönström

Utställningar
  • Över fyrtio samlings- och separatutställningar
  • Ett antal jurybedömda utställningar

Stipendier
Lomma Kommuns kulturplakett 1995

Utgivna illustrerade diktsamlingar
  • Några blad ur en dagbok, 1991
  • Nära mitt ansikte, 1996
  • Somliga lever, 2009
  • Låt vara, 2014

Övrig produktion
Ord, bild och ton till bildspelet "Mer än ord" för scenframträdande, 2002

 

 

 

Anders Rönström, med rötter i Lund, är K18:s mest namnkunnige medlem, civilt en aktad universitetslektor, som konstnär en lång karriär som poet och bildkonstnär. AR har gett ut en rad illustrerade diktsamlingar, producerat bildspel för scenframträdande och även gjort sig känd som en synnerligen skicklig och intressant porträttmålare. 

Mycket har sagts om denne poet och konstnär genom åren, vi saxar bland ovationerna:

Clemens Altgård, Sydsvenska Dagbladet:
"Anders Rönström är en mycket skicklig illustratör och hans teckningar och laveringar i lätt och lyrisk ton är bokens bärande element, men de samspelar också med dagboksfragmenten. Smått och stort, banalt och filosofiskt blandas sida vid sida och det är bitvis avväpnande i sin nakna uppriktighet. Framförallt handlar det dock om livsglädje och att bekänna sig till det skapande livet och det som fyller existensen med mening, trots allt."  

Helena Holmkrantz, Ystads Allehanda :
"Anders Rönström är en ytterst skicklig tecknare som arbetar med akvarell i sina porträtt. I hans bilder ryms inte bara ansikten, utan också själar."  

Hans Janstad, Arbetet Nyheterna:
"Målare och poet. Kombinationen är inte ovanlig. De konstnärliga uttryckssätten berör varandra. Anders Rönström är en skicklig akvarellist, med ett sätt att spara ut ljuset så att man känner den lätta impressionen.”

Om vi ber Anders själv beskriva sitt konstnärskap blir det i all sinnlig enkelhet så här:

- Jag målar det jag skriver och skriver det jag målar. Oftast till musik. För mig är ord, bild och ton oskiljaktiga. Jag målar gärna figurer och porträtt - människor är ju landskap, ett yttre och ett inre. Det senare är jag intresserad av att försöka återge - där sitter likheten med originalet. Ljuset är oxå viktigt. 

 

Här några exempel ur Anders Rönströms produktion
Kända konstnärer Skåne konstutställning galleri K18 Konstrundan Skåne påsken 2019