Nina Martinez

Utställningar och uppdrag

Nina Martinez har deltagit i fler utställningar än det finns dagar på ett år. En av dem hon är mest stolt över är den på Terence Conrans Custom House i Köpenhamn 2012. En annan är den på Tapper Popermajer Art Galleri 2013. Bland sina beställningsverk nämner hon gärna Skånska Dagbladets ”Guldpantern”. Ett hedersuppdrag hon hade under en följd av år tills SkD upphörde att dela ut den 2014.

Nina Martinez är en färgstark, generös och humoristisk person med stark karisma och personlighet. En kvinna med glimten i ögat, vilken blir tydlig i många av hennes särpräglade skulpturer. Nina började sin konstnärliga bana som konsthantverkare, under ett decennium bodde hon på Mallorca där hon drev en framgångsrik verksamhet baserad på arbeten i läder och skinn.   

Som tur var flyttade Nina hem igen, inte minst för att utveckla sitt konstnärskap, vilket hon gjorde med framgång genom flera års studier för olika svenska keramiker och skulptörer. Hon jobbar numera huvudsakligen med stengods och lergods i sin egen ateljé i Malmö men hennes verk bär fortfarande en stark prägel av medelhavskulturen. Men också av de intryck hon hämtat och hämtar från sina många resor och arbetsbesök i Mexiko, Kina och Sydostasien.

När man ber Nina beskriva sitt konstnärskap brukar svaret bli ungefär: ”Jag gör uteslutande så’nt jag själv tycker om och kan stå för fullt ut. Ofta visar det sig att det finns några till som gillar det. Kanske är vår gemensamma nämnare ett stänk av bisarr humor och lättsinne.”

Nina gör ibland figurer i serier men massproducerar aldrig. Endast en sak gör hon många av; Änglarna som är unika för Olsson & Gerthel i Malmö.

Några verk ur Ninas både spännande och humoristiska produktion
Kända konstnärer Skåne konstutställning galleri K18 Konstrundan Skåne påsken 2019