Ken Löfgren

Har deltagit i flera jurybedömda utställningar och en lång rad samlings- och separatutställningar sedan 1989. Representerad genom ett stort antal konstföreningar, företag, Malmöhus läns landsting och privatpersoner i Sverige, Danmark, Belgien, Frankrike, Luxemburg, Spanien, Venezuela, Hongkong och USA.

Ken Löfgren är en välkänd och synnerligen omtyckt och uppskattad person, profil och konstnär på näset. Ja, långt utanför. Med ”ursprung” i reklambranschen som art director ligger ett konstnärligt måleri ofta där och pockar på förlösning, så även hos Ken.

Och när han väl släppte det kommersiella skissblocket till förmån för målarduk, pensel och färg i tub var det många som applåderade och intresserat såg fram emot vad som skulle kunna explodera ur denne till synes tillbakadragne och tystlåtne man. Och explosioner av färg och tolkningsmöjligheter blev det, och fortfarande fyrtio år senare karaktäriserar det hans verk. Många har hyllat denne motsägelsefulle person och konstnär genom åren, vi citerar två av dem:

Rustan Florby, reklamprofil:
”När Ken arbetar med pensel löses verkligheten upp, dess beståndsdelar transformeras, flyter ut, dras samman, omfördelas och ges nya innebörder, och därmed möjligheter till ett oändligt antal tolkningar vid ett ytligt betraktande. Men djupt inne, långt bakom ytans kaos finns en stark underliggande struktur, där verkligheten blir ännu starkare närvarande och betraktaren övergår till att bli deltagare, med eller mot sin vilja. Därmed upphör naturligtvis också varje försök till, och behov av, tolkning. Ken Löfgrens målningar ÄR. Det räcker.
 
Lars-Ola Johansson, kultur- & musikjournalist Östgöta Correspondenten
”En märklig konstnär från Skåne har gjort nedslag på Galleri Kraftverk. När jag går in i utställningslokalen tror jag mig vara placerad i en tid när Arshile Gorky och Paul Klee verkade på 30-talet. Men det är ett nyskapande i den andan som är imponerande. Det flödar av surrealistiskt komponerade bilder, som här och var med tecken och symboler ger näring för fantasin. Det finns en stramhet i de svärtade partierna ur vilken de vitala färgerna väller fram, och de många symbolerna spritter faktiskt av glädje, mitt i sorgen. Vilka härliga skapelser!”
 
Några av Kens verk
Kända konstnärer Skåne konstutställning galleri K18 Konstrundan Skåne påsken 2019